Luchthaven wil tot drie keer meer passagiers…

De Gazet van Antwerpen van donderdag 20 mei 2021: “Vliegen er over achttien jaar 750.000 passagiers via de luchthaven van Deurne? Het is een van de mogelijke scenario’s van uitbater Egis. Als doel geeft die nu zelf 500.000 passagiers, wat ook fors meer is dan het huidige record. Oppositiepartij Groen reageert misnoegd. “Dit gaat omwonenden nog meer geluidsoverlast bezorgen.”

Verder lezen we in dezelfde krant: “Maar een nota van de Vlaamse overheid toont toch enkele opval­lende scenario’s van Egis tegen 2039. Naast een “pessimistisch scenario” van 304.536 passagiers en een “basisscenario” met 394.275 passagiers is er ook een “optimistisch scenario”. Dat spreekt van 758.388 passagiers, zo’n 2,5 keer zoveel als in het recordjaar 2019 dus. Dat zou gebeuren met ruim 53.000 vliegbewegingen, zo’n 17.000 bewegingen extra. Ook het basisscenario telt 11.000 extra vliegbewegingen.”

Laten we een goed gemiddelde nemen, zo’n 250.000 passagiers per jaar, de verandering betekent op z’n minst drie keer meer passagiers op Deurne. Meer bewegingen, meer uitstoot, meer lawaai. En onvermijdelijk op iets langere termijn de vraag om de startbaan te verlengen.

De Gazet laat ook dit optekenen: “Een aandachtspunt is wel de zakenluchtvaart met privétoestellen. “In de trafiekprognose worden hiervoor geen specifieke groeicijfers voorzien. Maar het is uitermate belangrijk dat ook deze sector zich kan ontwikkelen op de luchthaven”, toont de nota nog.” De zakenluchtvaart valt dus buiten de beschouwing. Reken dus maar op meer dan  driekwart miljoen passagiers.

Bekijk ook het artikel met video op de regionale zender ATV. Veel goeds staat ons niet te wachten.