Sweden: 12 points

Een korte bijdrage van het burgerplatform Vliegerplein. “De Zweedse regering heeft opdracht gegeven voor het opmaken van een rapport over hoe ze de kleine luchthaven van Stockholm, Bromma zo snel als mogelijk kan sluiten.

Het rapport zal in augustus gepresenteerd worden en de regering zal dan definitief beslissen. Bromma werd geopend in 1936 en was toen Stockholm ’s belangrijkste luchthaven tot aan de bouw van Arlanda International Airport in de jaren 1960. Arlanda, op 40 km van Stockholm, nam stelselmatig ook de nationale vluchten over van Bromma en is vanuit Stockholm op 20 minuten te bereiken via een rechtstreekse supersnelle treinverbinding. In 2020 is het aantal vluchten op Bromma gedecimeerd, het bekende verhaal.

Het verzet tegen de beslissing tot sluiting komt, zoals overal, van oude krokodillen die iedereen proberen voor te houden dat regionale luchthaventjes onderhouden een toekomstgerichte, welvaart verhogende en hoogwaardige economische activiteit is met een verantwoorde kosten-baten afweging. Wij weten ondertussen wel beter.

Proficiat Zweden.

Link artikelLink foto