Flying Group investeert in Deurne…

De een zijn dood is de ander zijn brood. Zoiets moeten de grote breinen bij de Antwerpse luchtvaartmaatschappij Flying Group gedacht hebben. En zekere media nemen die propagandapraatjes graag over. De Flying Group heeft een nieuw hoofdkantoor geopend op het vliegveld van Deurne. Gazet van Antwerpen van 29 oktober 2020: “We willen klaar zijn voor het tijdperk na corona. Volgend jaar zal het veel beter gaan”, zegt algemeen directeur Johan Van Lokeren.

De luchtvaart verkeert door corona in een diepe crisis, maar net nu heeft Flying Group vijf miljoen euro geïnvesteerd in een nieuw hoofdkantoor op de luchthaven. Vandaag is daar zeer weinig volk, vanwege het sterke aanraden om van thuis te werken. Maar als de crisis voorbij is, zullen vanuit Deurne meer dan tachtig mensen werken. “We hebben in een gloednieuw kantoor geïnvesteerd omdat we klaar willen zijn voor de toekomst. Wie pas investeert als de crisis voorbij is, komt te laat”, zegt Bernard Van Milders, voorzitter van Flying Group. “Er zal volgend jaar sowieso een heropleving komen. We geraken uit deze crisis. Een eeuw geleden zijn we toch ook verlost geraakt van de Spaanse Griep, en toen stond de wetenschap veel minder ver dan nu.”

De Spaanse griep was een beruchte grieppandemie in de jaren 1918-1919. Deze wereldwijde epidemie eiste naar schatting zo’n 20 tot 100 miljoen levens, een aantal dat het totale dodental van de Eerste Wereldoorlog ruimschoots overtreft. De economie lag op zijn gat na een verwoestende oorlog, gevolgd door een al even verwoestende pandemie. Hoe erg het coronavirus ook moge zijn, vergelijkingen zijn zeker niet op hun plaats…

Voor de gewone man zal het niet veel uitmaken wat de Flying Group doet… De Standaard van 19 juli 2018: “Een privévlucht boeken kan vanaf circa 5.000 euro, bevestigen zowel Flying Group als The Aviation Factory. Voor die prijs vliegt u in een uurtje naar Parijs in een klein vliegtuig, zoals de Cessna Citation Mustang. Een trip naar Ibiza in een wat groter model kost algauw 12.000 euro. Voor een intercontinentale trip, bijvoorbeeld naar New York, betaalt u minimaal 80.000 euro. (…) Vliegt u meer dan 60 uur per jaar met een privéjet? Dan wordt mede-eigenaarschap interessant. (…) En zakenmensen kunnen de investering inbrengen.’ Shared ownership bij Flying Group kan vanaf 100.000 euro per jaar.” Voor een prikje dus…