In Nederland wil men met minimumprijs af van te goedkope vliegtickets

EasyjetIn Nederland willen reringspartijen D66 en ChristenUnie af van wat naar hun mening “te goedkope vliegtickets” zijn. Ze pleiten voor een minimumprijs van ongeveer 35 euro, zodat prijsvechters als Ryanair niet langer tickets van tien of twintig euro kunnen aanbieden.

Luchtvaartnieuws.nl van woensdag 17 juni 2020: “De twee partijen volgen daarmee het voorbeeld van de Oostenrijkse regering, die onlangs al besloot om een minimumtarief in te voeren. Volgens D66 moet dit voorkomen dat er door de coronacrisis een nieuwe prijzenoorlog in de luchtvaart ontstaat.

“Iedereen snapt dat het eigenlijk niet uit kan om voor een tientje naar Thessaloniki te vliegen. Zeker nu met de coronacrisis liggen zulke dumpprijzen wel op de loer. Met een eerlijke minimumprijs voor vliegen, krijgt ook de trein een eerlijke kans”, zegt D66-Kamerlid Jan Paternotte.

Het bedrag van rond de 35 euro is gebaseerd op de optelsom van verplichte luchthavengelden, belastingen en andere heffingen. Bij extra vervuilende en lawaaiige vliegtuigen zou het minimumbedrag voor een ticket hoger moeten worden, vinden de partijen.” (…)

Op NH Nieuws van 17 juni 2020 lezen we dat Easyjet niet te spreken is over het voorstel van om een minimum ticketprijs in te voeren. “De prijsvechterbaas is bang dat luchtvaartmaatschappijen er juist door in de problemen komen: “Een minimumprijs zou er voor zorgen dat luchtvaartmaatschappijen nog minder middelen ter beschikking hebben om te investeren in nieuwe technologie, op een moment dat de sector al in een crisis verkeert. Politici kunnen hun tijd beter besteden aan het bedenken van maatregelen die het milieu echt ten goede komen.” (…) Ook TUI Nederland heeft geen goed woord over voor de plannen. Arjan Kers, directeur van de Nederlandse tak van touroperator TUI, laat NH Nieuws weten tegen prijsregulatie door de overheid te zijn.”

Volgens een peiling van dezelfde krant is 65% van de lezers gewonnen voor een minimum ticketprijs. Een goed idee en voldoende steun bij de publieke opinie. Volgen we Oostenrijk (en Nederland)?