Luchtvaart­sector vraagt staatssteun…

Het stond in de sterren geschreven: de luchtvaartindustrie vraagt (alweer) staatssteun. Vreemd toch voor een sector die geen belastingen wil betalen en excelleert in het ontduiken van verantwoordelijkheid…

Het Nieuwsblad van 4 april 2020: “Brussels Airlines vraagt de Belgische overheid 290 miljoen euro overheidssteun om de coronacrisis door te komen. Tui Fly vraagt 250 miljoen euro. Ook andere luchtvaartbedrijven die op Zaventem actief zijn, hengelen naar steun. En dat is nog maar het topje van de ijsberg. (…)

De ERMG, een orgaan dat voor de verschillende overheden de economische risico’s moet aanpakken, staat voor een loodzware taak. “De hele luchtvaartsector in België is in crisis en vraagt steun”, zegt een insider. Behalve Brussels Airlines en Tui Fly gaat het om Air Belgium, Sabena Aerospace (het vroegere Sabena Technics), en bagageafhandelaars Aviapartner (18 miljoen) en Swissport (40 miljoen). Met uitzondering van Air Belgium werken ze allemaal op Zaventem. Opvallend is dat er veel filiaalbedrijven van buitenlandse eigenaars tussen zitten. Brussels Airlines is onderdeel van het Duitse Lufthansa, Tui Fly is onderdeel van de Duitse reisgroep Tui.

Al verzwakt

Swissport is er volgens insiders het ergst aan toe, omdat het al erg verzwakt was. Het is net zoals ­Aviapartner actief als bagage-afhandelaar. Aviapartner, dat zijn hoofdzetel in België heeft en actief is op 39 luchthavens, staat sterker. De luchthavenbedrijven zien hun omzet met 90 procent terugvallen en hopen voor eind april steun te krijgen.

Maar de luchtvaartsector is niet de enige sector die zwaar getroffen is. Een enquête van de Nationale Bank doet vermoeden dat de omzet van de Belgische bedrijven door de coronacrisis met een derde is teruggevallen. Kleine en middelgrote bedrijven zijn daarbij het hardst getroffen. De overheid kan dus nog veel vragen om steun verwachten en zal daarbij goed moeten afwegen wat wel en niet strategisch is.

Experts raden de overheid aan om duidelijke criteria te hanteren.” En daar wringt het schoentje vrezen we. Wordt het alweer een blanco check?!