Deurne: Air Antwerp schort alle vluchten op

De luchthaven van Deurne blijft open, ondanks het steeds meer om zich heen grijpende coronacrisis. Gisteren schreef Het Laatste Nieuws: “Verschillende bestemmingen werden de voorbije dagen al geschrapt nadat landen hun grenzen sloten of geen vluchten uit België meer wilden ontvangen. De Europese Unie wil nu ook de buitengrenzen sluiten. Het vliegverkeer op de luchthaven van Antwerpen ligt echter nog niet volledig lam. Voorlopig blijven er nog vluchten actief van en naar Murcia (TUI) en Londen (Air Antwerp), al wordt volgende week de middagrotatie naar Londen geschrapt. (…) Ook de andere activiteiten op Antwerp Airport, zoals privécharters en pilootopleidingen, zijn op een laag pitje gezet, klinkt het nog.”

Tot en met vrijdag 20 maart zal de luchtvaartmaatschappij Air Antwerp zoveel vluchten uitvoeren, zodat passagiers naar huis kunnen terugkeren. Persbericht Air Antwerp: “Als gevolg van het reisadvies van de Belgische federale regering en de buitengewone maatregelen die de Belgische Nationale Veiligheidsraad op 17 maart heeft genomen, is Air Antwerp echter genoodzaakt al zijn vluchten tijdelijk op te schorten, en dit van 22 maart tot en met 10 april 2020. (…) Air Antwerp verwacht zijn vluchten op zondag 12 april 2020 te kunnen hervatten.” (sic)

Op het vliegveld van Deurne vertrekken en landen er privévliegtuigen die landgenoten repatriëren. Goedkoop zijn sommige van die vluchten niet… VRT Nieuws van 18 maart 2020: “De Wilde merkt ook een grote drukte bij de luchttaxibedrijven. “Er zijn er een drietal actief die massaal passagiers ophalen in het buitenland. Ik hoor bedragen van 35.000 euro om zo’n privéjet te huren voor een tiental mensen. Dat is gigantische veel geld zelfs als je het deelt door tien. Maar je hebt wel de zekerheid dat je kan terugkeren. Luchttaxibedrijven vliegen nu bijvoorbeeld naar Spanje of Marokko. Ze pikken ook zakenlui op in afgelegen gebieden”, zegt De Wilde op Radio 2 Antwerpen.”

We lezen ook in het artikel dat trainingsvluchten van luchtvaart- en pilotenscholen in Deurne zijn opgeschort. “Met twee personen in een kleine cockpit zitten, dicht bij elkaar, is geen goed idee in tijden van corona. Maar dat wil niet zeggen dat er geen kleine vliegtuigjes meer zullen landen en opstijgen in Deurne”, zegt De Wilde.

Waarvan akte.