TUI heeft rotjaar door problemen met 737 MAX

TUI, wat toch staat voor de grootste reisgroep ter wereld, heeft dit jaar aanzienlijk minder winst gemaakt. De nettowinst zakte van 727,2 miljoen euro naar 416,2 miljoen euro – een verlies van 42,8 procent. Het Nieuwsblad van donderdag 11 december 2019: “De forse winstdaling heeft veel te maken met het wereldwijde vliegverbod voor de Boeing 737 MAX, waarvan TUI er vijftien in de vloot heeft. Dat kostte het concern 293 miljoen euro, onder meer omdat het vervangtoestellen moest huren. Daarnaast zorgde onzekerheid rond de brexit ervoor dat klanten langer wachtten met het boeken van een vakantie.

De uitgezuiverde operationele winst (onderliggende ebit) daalde met 22 procent tot 893,3 miljoen euro, de omzet steeg met 3 procent tot ruim 18,9 miljard euro. Voor het boekjaar 2020 verwacht TUI een onderliggende ebit van rond het miljard. Daarbij houdt het concern rekening met nog eens 130 miljoen euro kosten wegens de 737 MAX. Daarbij gaat het ervan uit dat de toestellen tegen eind april weer mogen vliegen. Als dat niet zo is, kost dit nog eens 220 tot 270 miljoen euro meer.”

Sinds maart staan wereldwijd Boeing de 737 MAX-vliegtuigen aan de grond. De twee dodelijke ongelukken kosten aan 346 mensen het leven. “Vier van de vijftien 737 MAX-vliegtuigen van TUI zitten in de vloot van zijn Belgische luchtvaartmaatschappij TUI fly Belgium.” De 737 MAX, de lieveling van de lagekostenmaatschappijen…