Air Antwerp niet voor morgen…

KLM en CityJet richten een nieuwe luchtvaartmaatschappij op die vanuit Antwerpen gaat vliegen. De Tijd van 20 mei 2019: “De luchthaven van Deurne krijgt een nieuwe luchtvaartmaatschappij als klant: Air Antwerp. De aandeelhouders zijn KLM en het Ierse CityJet, dat met 75 procent van de aandelen de controle heeft. CityJet doet geen commerciële vluchten, maar verhuurt vliegtuigen met bemanning aan derden. Air Antwerp gaat ook zelf tickets verkopen.

De maatschappij zou in een eerste fase Antwerpen verbinden met een drietal bestemmingen waaronder London City Airport, schrijft Travel Magazine. Een woordvoerder van Air Antwerp wou dat maandag niet bevestigen. ‘Over precieze bestemmingen is nog geen duidelijkheid. Er zal gestart worden met één Fokker 50, een toesteltype met 50 plaatsen dat ook door het onlangs in vereffening gegane VLM Airlines in Antwerpen werd gebruikt’.

Nichemarkten
De luchtvaartmaatschappijen KLM en CityJet willen met toestellen van 50 tot 80 zetels vliegen. ‘Dat zijn toestellen die de twee maatschappijen niet hebben. Met Air Antwerp willen we nichemarkten bereiken die KLM en CityJet niet zelf kunnen bedienen’, zegt de woordvoerder. ‘KLM wil met de maatschappij mensen uit het zuiden van Nederland aantrekken dat het nu met zijn grote vliegtuigen niet bereikt.’ (…)

Luchthaven Deurne
‘Er is inderdaad nog wat werk aan de winkel’, erkent Marcel Buelens, de topman van de luchthaven van Antwerpen, die het businessplan kon inkijken. ‘De vergunning is er nog niet en op korte termijn zal volgens mij ook moeten geïnvesteerd worden in andere vliegtuigen dan de Fokker 50. Ik verwacht niet dat de vluchten van Air Antwerp voor september starten.’ (…)

Onder vuur
De luchthaven lag begin deze maand zwaar onder vuur van de Bond Beter Leefmilieu en twee burgerplatformen die het Brusselse parket vragen om de financiële constructies rond de luchthavens van Deurne (en Oostende) te onderzoeken en meer bepaald hun afspraken met de Vlaamse overheid.

Ze vinden onder meer dat Egis – dat ook de luchthaven van Oostende uitbaat – de Vlaamse overheid te weinig betaalt voor de commerciële uitbating. Ze vragen ook dat de toekomstige Vlaamse regering de subsidieovereenkomsten niet vernieuwt, dat ze voor de luchthaven van Deurne een uitdoofscenario uitwerkt en dat ze de subsidiëring van de luchthavens gebruikt voor de verbetering van het klimaat.” We kunnen het niet beter verwoorden…

1 CommentaarGeef een reactie

  • Misschien eens over het haagje kijken naar de Luchthavens van Charleroi en Luik. Die Luchthavens worden ten volle gesteund door de Waalse Overheid. En gelijk hebben ze. Regionale luchthavens hebben nog wat toekomstmogelijkheden en spreiden de hinder van Nationale luchthavens die quasi vol zitten. Luchthavenverkeer kan je nu eenmaal niet meer verbannen uit deze wereld.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.