Vliegerplein publiceert manifest

De activiteiten op het vliegveld van Deurne moeten afgebouwd worden. En als de luchthaven stopt, dan moeten daar alternatieven komen zoals een waterpartij, museum of zelfs windmolenpark. Dat staat in een manifest dat burgerplatform Vliegerplein en studiebureau Endeavour gepubliceerd hebben als boodschap aan de toekomstige regering.

Gazet van Antwerpen van 30 april 2019: “Het manifest werd gisteren verstuurd naar alle verkiesbare politici en beleidsmakers in de grootstedelijke regio Antwerpen. Om de tekst kracht bij te zetten, werd hij ondertekend door een rist milieudeskundigen en
experten in ruimtelijke planning en stedenbouw.

In het document hamert Vliegerplein andermaal op het gebrek aan economische relevantie van de luchthaven. Niet alle lijnen zijn rendabel, de passagiersaantallen gaan achteruit en, vooral, de uitbating brengt niet op. De private Franse uitbater Egis maakt, overheidssubsidies uitgezonderd, elk jaar opnieuw verlies. Bovendien tonen recente cijfers aan dat het belang van zakenvluchten, de zogezegde sterkte van Antwerp Airport, consequent afneemt. (…)

Ode aan de luchtvaart

Als Deurne daadwerkelijk dicht is, dan moet er op de 190 hectare grote ruimte iets anders komen, vindt Vliegerplein. De beweging gooit een aantal voorstellen op tafel. Zo denkt ze aan een ‘groene vinger’ die de
stad met de groene rand moet verbinden. Maar ook aan een ruimte die kan voorzien in wateropvang en -beleving. Waarom geen waterrecreatie, klinkt het.

Misschien gewaagder, maar wel uit dezelfde ecologische en duurzame stal, is het idee om serres te plaatsen die voor voedselproductie kunnen zorgen. Daarnaast zou zelfs ruimte gecreëerd kunnen worden voor een
windmolenpark of zonneveld. Dat geeft groene stroom aan de omwonenden. (…)

Historische kans

Burgerbeweging Vliegerplein benadrukt dat ze met haar ideeën vooral mensen wil inspireren. “Dit is een historische kans voor een ruim maatschappelijk debat over de toekomst van de luchthaven van Deurne.”

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.