Faillissement VLM Airlines gooit roet in het eten…

In vergelijking met september vorig jaar kreeg de luchthaven van Deurne voorbije maand 9,5 procent minder passagiers over de vloer. Dat is na al de hoera cijfers toch een opdoffer. Het Nieuwsblad van dinsdag 9 oktober 2018: “De luchthaven van Deurne kreeg in september bijna tien procent minder passagiers over de vloer dan in september vorig jaar. “Toch hebben we ons beste kwartaal ooit achter de rug”, zegt algemeen directeur Marcel Buelens.

Het faillissement van luchtvaartmaatschappij VLM Airlines doet de luchthaven van Deurne pijn. Tot hiertoe had Antwerp Airport elke maand van dit jaar meer passagiers dan twaalf maanden eerder. Maar in september is het tij gekeerd. Er waren 25.108 passagiers. Dat is 9,5 procent minder dan september vorig jaar. “Die daling valt heel goed mee”, zegt Marcel Buelens. “VLM Airlines was goed voor 47 procent van de stoelen van al onze commerciële vluchten. Dat onze daling onder de 10 procent blijft, is dus een goede zaak.”

De stoelen op de vliegtuigen van VLM waren wel grotendeels leeg. Daarom is de maatschappij failliet gegaan. “Maar ik ben in onderhandeling met andere maatschappijen die de routes naar Londen en Zürich willen overnemen. Dat zal wel pas ten vroegste vanaf april zijn”, zegt Buelens. (…)

In het derde kwartaal van dit jaar haalde Antwerp Airport bijvoorbeeld 12 procent meer passagiers dan vorig jaar. Maar het verzet tegen de luchthaven groeit. Het burgerplatform Vliegerplein, dat de luchthaven weg wil, hield vorige vrijdag in De Theatergarage in Borgerhout een debat over de toekomst van de luchthaven. Daar kwamen meer dan honderd mensen op af.

“Structureel verlieslatend”

“Wij vinden dat de site van de luchthaven het best kan worden omgevormd tot een groene ruimte, een plaats voor start-ups of een ruimte waar burger evenementen kunnen organiseren”, zegt Bert Leemans, perscoördinator van Vliegerplein. “De luchthaven moet verdwijnen omdat de Vlaamse regering jaarlijks zo’n vier miljoen euro aan subsidies in een structureel verlieslatend bedrijf stopt. Er kunnen veel betere dingen met ons belastinggeld worden gedaan.”

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.