Druk op luchthaven wordt verhoogd

Ingrid Pira (Groen) heeft een voorstel tot resolutie ingediend in het Vlaams Parlement. Ze wil dat minister van Mobiliteit Ben Weyts de jarenlange staatssteun voor de uitbating van de luchthaven in Deurne aanmeldt bij Europa.

Het Nieuwsblad van 11 augustus 2018: “Pira wil dat de luchthaven van Deurne sluit, en haalt daarvoor aan dat het vliegveld slechts kan bestaan dankzij Vlaamse overheidssteun. Ze wijst op de jaarlijkse miljoenen die uitbater Egis als subsidies krijgt, en op de tientallen miljoenen voor werken die de ontwikkelingsmaatschappij van het Vlaams Gewest krijgt.

Verder wijst ze erop dat in een initieel akkoord werd beslist dat de uitbater van de luchthaven maar mocht beginnen na groen licht vanuit Europa. “Maar in 2014 werd een addendum goedgekeurd dat de uitbating mocht beginnen z├│nder uitspraak van de Commissie”, vervolgt Pira. “Nog steeds vond er geen notificatie plaats. We hebben de minister hier vaak over bevraagd, maar al vier jaar houdt de regering het parlement aan het lijntje.”

Volgens Pira is de regering bezorgd, omdat eenmaal een aanmelding is gebeurd, er binnen de twee maanden normaal gezien een uitspraak volgt. “Blijkbaar wil men dit koste wat het kost vermijden. Dit getalm moet stoppen. Europa moet uitsluitsel bieden”, besluit ze. Door de resolutie in te dienen, komt het mogelijk tot een stemming. Naar eigen zeggen wil Pira de minister aanzetten om de notificatie in te dienen, om zo zekerheid te hebben. “Wie kan daar iets op tegen hebben? Ik denk dat elk parlementslid dat zich verantwoordelijk voelt, wil dat alle onzekerheid weg is over de toelaatbaarheid van de staatssteun.” We zijn benieuwd naar het antwoord van minister┬ávan Mobiliteit Ben Weyts…

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.