Een zomer zonder vliegen, dé zomer van je leven?

Het steeds toenemende vliegverkeer zorgt voor een enorme druk op het klimaat door de uitstoot van grote hoeveelheden broeikasgassen. We reizen steeds meer en steeds verder per vliegtuig en één enkele vliegreis kan al onze inspanningen om onze persoonlijke CO2-uitstoot te verkleinen in één klap teniet doen.

Het klimaatakkoord van Parijs (2015) legde de bovengrens vast van 2 graden opwarming. Als we de klimaatverandering beneden die grens willen houden mag een wereldbewoner gemiddeld niet meer dan 2,1 ton CO2 per jaar uitstoten tegen 2050.

Wij Belgen leven serieus boven onze stand en stoten meer dan 8 ton CO2 uit per persoon.

Meten is weten
In de ideale wereld dan toch. Het is onmogelijk exact te bepalen wat de uitstoot is per kilometer van je reis per vliegtuig, trein of bus. Bezettingsgraad, route, type voertuig, gebruikte brandstof, snelheid: veel factoren spelen een rol.

Online vind je verschillende tools om de CO2-uitstoot van je vliegtuigreis te berekenen:
www.greentripper.org
www.treecological.be
www.myclimate.org
www.carbonfootprint.com
www.energievreters.be

Ze vertellen je ook wat je bespaart door de reis met een ander vervoermiddel te maken of door te kiezen voor een bestemming dichter bij huis. De verschillende tools geven verschillende resultaten, maar wijzen wel allemaal in dezelfde richting.

Meer info: Zomer zonder vliegen

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.