Meer huidkankers door goedkope reisjes naar de zon…

Een van de nadelen van goedkope reisjes naar de zon komt pas jaren later tot uiting, zo blijkt uit onderstaand krantenartikel. Intussen smeren touroperators zoals TUI, vanop de luchthaven van Deurne,  de bevolking goedkope vluchten naar Malaga en Ibiza aan. Dat die reizigers jaren later worden opgezadeld met huidkanker, kan hen niets schelen. In feite beogen hun activiteiten puur winstbejag en dit op kap van de belastingbetaler en de sociale zekerheid.

De Standaard van vrijdag 30 maart 2018: “Hoewel de meest voorkomende vormen van huidkanker goed te behandelen zijn, sterven volgens de laatste cijfers zo’n 430 Belgen per jaar aan de ziekte. De meesten aan een melanoom, de agressiefste huidkanker die makkelijk uitzaait. Ook die is in opmars. De kans is intussen één op de vijftig dat een Belgische vrouw voor haar 75ste een melanoom krijgt. Tien jaar geleden was dat nog de helft. Voor mannen gaat het om één op de vijfenzestig.

Reisjes naar de zon

De grote boosdoener is de zon, of toch die in zuiderse landen. ‘De huidige epidemie is het gevolg van een evolutie die eind 20ste eeuw begon’, zegt de dermatoloog Thomas Maselis, de Belgische voorzitter van ­Euromelanoma. Hij verwijst naar de opkomst van het massatoerisme in de jaren 70 en 80. ‘Vroeger waren ­mela­nomen de kanker van de rijken, omdat alleen zij het zich konden permitteren om ’s zomers te zonnen in het zuiden. Nu is reizen veel goedkoper.’ (…)

En ook de manier waarop we ons gedragen in Spanje, Turkije of Egypte, speelt een rol. ‘Doorheen het jaar blijven we met z’n allen binnen’, zegt Maselis. ‘Om dan plots met een bleke huid tien uren lang in de felle zon te gaan zitten in Spanje. Dat is nefast.’

Het verbranden van de huid door korte en intense blootstelling vergroot het risico op twee van de drie belangrijkste types huidkanker. Al gebeurt dat niet van vandaag op morgen. Een te felle zon beschadigt het DNA van de huid. Maar het kan decennia duren voor die schade tot een tumor leidt. Bij sommigen gebeurt dat sneller dan bij anderen, omdat ze erfelijk belast zijn, of een meer gevoelige huid hebben.” Zo hoort u het eens van een ander…

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.