Uitbreiding van Zaventem: tweede Doel?

De mogelijke uitbreiding van de luchthaven van Zaventem doet heel wat stof opwaaien. De burgemeesters van Steenokkerzeel en Kortenberg zijn alvast niet te spreken over de mogelijke uitbreiding van onze nationale luchthaven. Volgens de krant Het Nieuwsblad liggen er verschillende scenario’s op tafel. Maar in het meest ingrijpende moeten er 22 woningen verdwijnen en wordt er een muur van 18 meter hoog opgetrokken.

Bart Rooms van VRT nieuws: “Van 23 miljoen reizigers naar 40 miljoen.  Dat wil de luchthaven van Zaventem tegen 2040 bereiken. Eind 2016 kondigde de luchthaven aan dat ze wil uitbreiden. De plannen worden meer en meer concreet. Er liggen verschillende scenario’s op tafel.

Centraal staat piste 25L. In het ene scenario wordt die niet verlengd, in een ander scenario wel en dat wordt dan heel ingrijpend voor de omwonenden. Piste 25L ligt tussen de dorpen Humelgem (deel van Steenokkerzeel) en Erps-Kwerps (deel van Kortenberg). Mogelijk wordt die startbaan verlengd met 900 meter, krijgt het er een taxibaan bij en wordt het omringd door een geluidsmuur van 4 kilometer lang en 18 meter hoog.

Er is nog niets beslist, laat Brussels Airport weten. Het is ook niet aan de uitbater van de luchthaven om dat allemaal te beslissen, maar de politieke overheid. Wat het wordt is koffiedik kijken, maar in de randgemeenten zit de schrik er in.

“Vragen bij leefbaarheid”

“Ik denk dat iedereen die naar de radio luistert of de krant leest vandaag en die plannen ziet, dat die echt van hun stoel gaan vallen want dit heeft een enorm zware impact.”, zegt Kurt Ryon (N-VA), burgemeester van Steenokkerzeel.

“Voor Steenokkerzeel en meer bepaald ons gehucht Humelgem zal dit toch een zware domper zijn. Als we zien dat daar een pak huizen moet worden onteigend, dat er dwars door het dorp een muur van 18 meter hoogte komt dan gaat dat wel een zware impact hebben op ons dorp en is de vraag of ons dorp nog wel leefbaar is voor onze inwoners”.

Een muur van 18 meter hoog en 4 kilometer lang moet de geluidsoverlast beperken. Maar daar gelooft burgemeester Kurt Ryon niet in. “De luchthaven geeft zelf in zijn papieren weer dat er een verdubbeling van het geluid bijkomt, dus 4 decibel meer geluid. En zo’n muur, wij hebben al een deel van ons dorp die omgeven is door zo’n muur, die hebben een effect, maar zeer beperkt en lokaal. Dus ik vrees niet dat men ons kan sussen met een muur rond ons dorp te bouwen om de geluidsnormen te verlagen”.

“Geen tweede Doel”
Het is afwachten welk scenario het haalt. Maar burgemeester Ryon wil gesprekken aangaan. “Ik hoop op heel veel overleg met de luchthavenuitbater maar ook met de nationale politiek om te zien hoe we het kunnen beperken en dat we kunnen zorgen dat ons dorp toch nog leefbaar is en dat we geen tweede Doel van Vlaanderen worden”.

Woensdag is er een informatievergadering gepland voor de omwonenden. Burgemeester Kurt Ryon verwacht veel volk.” (…) Vreemd dat de N-VA geen problemen heeft met de uitbreiding van de Antwerpse luchthaven…

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.