Het is genoeg geweest…

Een oproep van Jeroen Olyslaegers, onze romancier en theaterauteur. “Dit is een bericht voor iedereen, ook voor de pers. Gelieve dit te delen als het voor u ook genoeg is geweest.

Ik zal 83 jaar zijn in 2050.
dat is de uiteindelijke streefdatum van de Vlaamse regering om de luchtvervuiling weg te werken, conform de regels van de Wereld Gezondheidsorganisatie…
intussen is de luchtvervuiling in dit landsgedeelte op verschillende plekken illegaal volgens de EU-normen.
en dat weet de Vlaamse regering al acht jaar lang, sinds 2010.
daar lag ik vanmorgen aan te peinzen.

83 zal ik zijn in 2050.
allicht hoestend, mocht ik die leeftijd halen.
ik heb mijn zoon in Antwerpen opgevoed, meer dan 22 jaar geleden sprak niemand van ‘fijn stof’. het geeft me een ambetant gevoel, dat ontken ik niet. machteloosheid in de achteruitkijkspiegel, rot is dat.

En ja, ik weet dat het allemaal complex is.
zo complex dat de generatie van mijn zoon het blijkbaar zal mogen oplossen en allicht de generatie daarna. zo complex dat het nooit op de radar zal verschijnen van de particratie, tenzij we allen het land plat leggen en dan nog…

Intussen iedereen aan de puffer.
intussen sterven er mensen aan deze schande.
wat een tandeloosheid, wat een huichelarij, wat een verspilling van middelen aan deze huidige politieke generatie. waarom de schijn nog ophouden?

83 jaar zal ik zijn en dan pas zuivere lucht?
fok dat.

We hebben ACTIE nodig.
we dienen de Vlaamse overheid een proces aan te doen, zoals Thomas Goorden samen met anderen van plan is, mits genoeg middelen.

Wachten tot 2050?
Nee, dat is onnozel, terneerdrukkend, zo lang wachten maakt van een mens een treurige slaaf. en dat ben ik niet. dat is niemand van ons.

Komende zondag krijg ik de BORDEWIJKPRIJS, een pracht van een Nederlandse literaire prijs voor WIL. ik ben héél fier dat ik die mooie prijs krijg.

Ik heb er met de Nimf over gesproken en ik heb besloten om EEN DERDE VAN DIE PRIJS, tweeduizend euro, te steken in een proces tegen de Vlaamse overheid, indien er dus genoeg mensen zijn die de middelen bijeen krijgen.

Ik doe dat voor de mensen die het zich niet kunnen veroorloven, ook al ben ik zelf niet rijk – mijn leven is wat makkelijker op dat vlak, meer niet – en ik doe het omdat Ik hoop dat er nog mensen zullen zijn die mijn voorbeeld zullen volgen, die denken:

Fok dat, als het zo moet, dan moet het maar zo, met advocaten en heel den boel. Klimaatzaak doet de Belgische overheid een proces aan, laat ons samen met Thomas Goorden de Vlaamse overheid ook naar de rechtbank brengen.

Genoeg gezeverd, see you in court
Laat Ons Vechten Voor Iedereen
Gezonde Lucht Is Een Basisrecht

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.