Lawaai maakt ons ziek

In een Facebookbericht linkt Sofie Blancke naar een artikel over lawaai in EOS Wetenschap. We citeren: “In Vlaanderen worden bijna 900.000 mensen of 367.000 woningen voortdurend blootgesteld aan lawaai van gemiddeld 55 dB of meer. Dat veroorzaakt gezondheidsproblemen. Het risico op een verhoogde bloeddruk en hartklachten stijgt.

(…) ‘Lawaaihinder is het milieuprobleem waarbij we het minst vooruitgang hebben geboekt,’ zegt geluidsexpert Fred Woudenberg in Eos.

Wetenschappers proberen geluidshinder vanuit een nieuwe invalshoek te benaderen. Niet alleen het volume is belangrijk, ook het soort geluid maakt een verschil. ‘Om echt tot rust te komen, hebben we een aangenaam geluidsklimaat nodig,’ zegt fysicus Tjeerd Andringa in Eos.” 

Sofie Blancke vraagt zich af waar de meetpunten blijven voor de luchthaven van Deurne: “En waar blijven die echte meetpunten??? In de aanvliegroutes van de luchthaven worden omwonenden frequent blootgesteld aan lawaai van gemiddeld 55 dB of meer. Eos herhaalt wat wij reeds meermaals vermelden. “Dat veroorzaakt gezondheidsproblemen. Het risico op een verhoogde bloeddruk en hartklachten stijgt.” Mijn buurvrouw van 83 jaar zei me deze namiddag nog, dat ze elke ochtend gewekt wordt om 6h45 door een vliegtuig van Deurne.”

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.