Giftige lucht in vliegtuigen

Een ex-stewardess van Brussels Airlines denkt dat ze blijvende schade opliep tijdens een vlucht door giftige dampen in de cabine. Dat zegt ze aan de krant Het Laatste Nieuws. De vakbond wil het thema op de agenda plaatsen en medische experten delen de bezorgdheid.

Het Laatste Nieuws van vrijdag 10 november 2017: “De vrouw en twee van haar collega’s werden vorig jaar ernstig ziek tijdens een vlucht en moesten zelfs naar de spoed. Brussels Airlines noemt het zelf “een incident met luchtvervuiling”, maar tast in het duister over de oorzaak.

“Toen ik alle symptomen las, wist ik het zéker: ik ben ook slachtoffer geworden van giftige dampen in een vliegtuig.” De jonge vrouw die voor ons zit, werkte tot begin dit jaar voor Brussels Airlines en heeft na onze onthullingen al haar moed bij elkaar gezocht. Stephany K. wil haar verhaal vertellen. “Maar niet om Brussels Airlines in een kwaad daglicht te stellen”, zweert ze. “Ik spreek over mijn ervaringen omdat ik mij zorgen maak om mijn voormalige collega’s. Zij verdienen het om in een gezonde omgeving te werken. Brussels Airlines heeft zeer goede werknemers, het moet hun klachten en zorgen dus ernstig nemen.” (…)

De nieuwe getuigenis voedt alvast de theorie dat giftige gassen in vliegtuigen ook bij Belgische luchtvaartmaatschappijen een issue zijn. Net zoals in de rest van de wereld. “Iedereen heeft weleens last van een incident met vervuilde lucht”, zegt Sciot. “Wij houden daar rapporten van bij en hebben zeker niet méér incidenten dan bij pakweg Ryanair.” Om hoeveel fume events het jaarlijks gaat, wil Brussels Airlines evenwel niet bekendmaken. “Niemand doet dat, dus wij ook niet. Tenzij het wettelijk verplicht zou worden, maar dat is vandaag niet het geval.”

Vliegtuigmaatschappijen laten personeel en passagiers op die manier in het duister over de lucht die ze inademen aan boord van een vliegtuig.

Nog vragen? ACV houdt infoavond
Personeel en passagiers die met vragen zitten over giftige lucht in vliegtuigen, kunnen terecht op een infoavond van vakbond ACV. Die vindt op donderdag 16 november plaats in vergadercentrum ‘Eenheid’ in Rotselaar. Inschrijven is verplicht en kan via het ACV.” Bezint eer ge begint zouden we zeggen…

 

 

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.