Minister Peeters daagt Ryanair voor rechter

Minister van Consumentenzaken Kris Peeters (CD&V) sleept Ryanair voor de rechter. Hij wil de luchtvaartmaatschappij op die manier onder druk zetten om de wet te respecteren. Peeters hoopt op Europese steun.

De Morgen van woensdag 4 oktober 2017: “Ryanair maakte zich de voorbije weken weinig populair. De lagekostenmaatschappij schrapte honderden vluchten en nam het niet zo nauw met de consumentenrechten van de gedupeerden. Minister Peeters startte een onderzoek en het resultaat daarvan was vernietigend voor Ryanair. De maatschappij communiceerde in het Engels naar Nederlands- en Franstalige klanten, hield klanten aan het lijntje en gaf amper informatie over de annuleringen.

Kan niet, vindt Peeters, die naar de handelsrechtbank stapte. Als de rechter de minister volgt, krijgt Ryanair dwangsommen opgelegd bij nieuwe inbreuken. Het is een drukkingsmiddel, stelt minister Peeters. “Het is niet mijn bedoeling om hen dwangsommen te doen betalen. Ik wil hen vooral aanzetten om de wet correct toe te passen.”

Belangrijke testcase

Een belangrijk demarche, vindt transporteconoom Eddy Van de Voorde (Universiteit Antwerpen). “Dit is een goeie zaak en een heel belangrijke testcase. En de kans is ook reëel dat de minister het haalt. De voorbije jaren verstopte Ryanair, een Iers bedrijf, zich bij conflicten graag achter de Ierse wet, die veel lakser is dan in andere Europese landen. (…)

De volgende dagen wil Peeters wel in overleg treden met de Europese Commissie en andere lidstaten. Hij schreef ook al een brief naar de Commissie om steun te vragen. “We moeten samen bekijken hoe we voortgaan.”

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.