“Liever boerderij met haan dan landingsbaan”

Voor de Jeugdbond voor Natuur en Milieu (JNM) is het duidelijk. De luchthaven is verlieslijdend, het aantal reizigers verwaarloosbaar. Meer dan honderd JNM’ers zetten die droom gisteravond in de verf met een ludieke actie. Zij openden symbolisch een parkhaven. Gazet van Antwerpen van 28 juli 2017: “Het jaarlijkse zomercongres van dejNM, deze keerin Vremde (Boechout), was de perfecte opwarmer voor het statement dat de jongeren wilden maken. Dat deden ze aan de rotonde vlakbij het luchthavengebouw. Met boodschappen zoals ‘Liever boerderij met haan dan landingsbaan’ en ‘vlieger boven vliegtuig’. Tussen de fietsers vlogen badmintonshuttles en frisbees. Woordvoerster Stien Boeye: “Ons congresthema dit jaar was de ruimtelijke wanorde in Vlaanderen. Vremde ligt ook onder de vliegroutes. De link was snel gelegd. De luchthaven is al jaren verlieslatend en blijkbaar kunnen een goednieuwsshow en veel publiciteit die negatieve trend niet keren. Wat wil je ook: met de trein ben je in 26 minuten in Zaventem. Deze luchthaven is overbodig.”

Jobs
De vraag is dan: wat komt er dan best in de plaats? En hoe compenseerje het verlies van een 600-tal jobs? Volgens Boeye speelde JNM geen leentjebuur bij partijen als Groen. “We zijn politiek ongebonden. (…)

Waarom geen woningen maken? Of een kans geven aan duurzame start-ups? Als je het slim aanpakt, heb je er een toeristische trekpleister bij én creëer je banen. Voor ons is een groot parkerg belangrijk, maar ook voor verschillende sporten als joggen, zwemmen en badminton is er op een totale oppervlakte van 190 hectare ruimte genoeg.”

Milieuverantwoordelijke Koen Wyers wijst erop dat de passagiersaantallen in Deurne – dit jaar wellicht 260.000 – verwaarloosbaar zijn in vergelijking met Zaventem (21,8 miljoen in 2016). “Sluit je Deurne, dan zijn er zelfs geen extra vluchten in Zaventem je vult dan gewoon meer zetels in de bestaande verbindingen. “Verder pleit de jNM voor een inperking van korteafstandsvluchten om de uitstoot van broeikasgassen te verlagen tegen 2030. Burgerplatform Vliegerplein kwam de actie steunen. “Als je de tienpuntenlijst van deze jongeren ziet: knap werk” zegt Michel Maes.”

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.