Luchthavens genereren jobs?

Volgens het tijdschrift Trends is het economisch belang van de activiteiten op en rond de zes Belgische luchthavens tussen 2013-2015 flink toegenomen. “Samen (de luchthavens nvdr) waren ze in 2015 goed voor een toegevoegde waarde van 6 miljard euro en voor 62.528 voltijdse banen. Het gros van de vooruitgang is te danken aan Brussels Airport. Dat blijkt uit een studie van de Nationale Bank naar de ‘luchtvaart- en luchthavenactiviteiten’ in België.

De activiteiten op en rond Brussels Airport leverden tussen 2013 en 2015 2.430 extra voltijdse banen op, tot een totaal van 35.081 directe en indirecte jobs. Daarmee was de luchthaven goed voor bijna 83 procent van de extra jobs die op de zes luchthavens samen werden gecreëerd. (…)

Behalve Brussels Airport slaagde alleen de luchthaven van Kortrijk erin meer toegevoegde waarde te creëren, de andere gingen erop achteruit. Op meer luchthavens kwamen er banen bij: alleen Oostende en Antwerpen creëerden in 2015 minder jobs dan twee jaar voordien. (…)

Van de drie overige luchthavens is Antwerpen de belangrijkste, met 85,2 miljoen euro toegevoegde waarde en 1.090 banen.”

Duizend voltijdse banen op Deurne? Het is altijd goed de hele tekst te lezen… “In 2015, Antwerp Airport employed a total of 1090 direct and indirect full-time equivalents. Like value added, direct employment declined, by an average 1.7 % a year. Compared to value added, the share of the air transport cluster is somewhat lower. This cluster showed a minor recovery in 2015 as AviaPartner Belgium resumed business at Antwerp Airport in April 2015. The airport operator, LEM Antwerp, also hired a few additional staff members during the year.”

De cijfers van 2015: direct tewerkgestelden op Deurne (in voltijdse jobs): 435 (waarvan 335 in Air Transport Cluster en 100 in Other airport-related activities). Voor ons zijn dat 300 jobs in de luchthaven van Deurne. Conclusie: schaf de luchthaven af en er zullen meer jobs nodig zijn voor een groene zone.

 

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.