Deurne: alarm blijkt loos alarm…

In Deurne is een deel van de luchthaven gisterenmiddag ontruimd, nadat een bagagescanner een alarmsignaal had gegeven voor mogelijke explosieven… Zowel de explosievenhond als de scanner gaven aan dat er explosieven inzaten. Maar dat bleek uiteindelijk niet het geval.

Het Nieuwsblad van woensdag 1 februari 2017: “Het was even voor 14 uur toen in Antwerp Airport groot alarm werd afgekondigd. Tussen de passagiers die met een vlucht van TUI fly naar het Marokkaanse Nador wilden afreizen bleek iemand met verdachte bagage te zitten. Het was bij het controleren van de handbagage dat de alarmbellen aan het rinkelen gingen. “Een explosievenhond heeft meerdere keren gereageerd op het stuk handbagage”, zegt Peter De Waele, woordvoerder van de federale politie waartoe ook de luchtvaartpolitie behoort. “De handbagage is vervolgens door een scanner gegaan en ook die gaf een positief signaal.”

Medisch interventieplan

Onmiddellijk werden de grote middelen ingezet. (…) De straten aan de luchthaven stroomden al snel vol met ziekenwagens, brandweerlui en medische urgentieteams.

Aanwezigen in de luchthaven werden geëvacueerd. Twee vluchten, uit Londen en Alicante, die kort na 14 uur landden, werden afgehandeld langs de business­terminal waarna de passagiers huiswaarts konden.

Dovo, de ontmijningsdienst van het leger, was ondertussen ter plaatse gesneld. De ontmijners onderzochten het verdachte stuk bagage en konden al snel zo goed als zeker uitsluiten dat er effectief explosieven inzaten. De tas in kwestie werd vervolgens minutieus onderzocht en uitgeladen. “Ook dat leverde niets op. Alles bleek negatief te zijn”, aldus De Waele.

Goed twee uur nadat het bomalarm afgekondigd werd, kon de perimeter opgeheven worden en kon het dagelijkse leven in en rond de luchthaven hervat worden. De vlucht naar Nador steeg uiteindelijk rond 17.30 uur op, na een vertraging van 2,5 uur.”

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.