Ryanair en TUI moeten onterechte staatssteun teruggeven

ryanair-en-tui-moeten-onterechte-staatssteun-teruggevenLuchtvaartmaatschappijen Ryanair en TUI hebben ten onrechte staatssteun ontvangen voor het Oostenrijkse vliegveld Klagenfurt. Zij kregen kortingen op luchthaventarieven na het openen van een nieuwe lijn of wanneer de frequentie van het aantal vluchten naar het regionale vliegveld werd opgevoerd.

Het Financieele Dagblad (Nederland) van vrijdag 11 november 2016: “De Europese Commissie, die vaker onderzoek doet naar de steun aan kleinere vliegvelden, kwam vrijdag tot dit oordeel. Ryanair moet van de Commissie  2 mln terugbetalen aan de Oostenrijkse staat, TUIfly in totaal € 10,7 mln. In dat laatste bedrag is ook € 1,1 mln opgenomen die HLX moet terugbetalen. Dit is de maatschappij die in 2007 met Hapagfly opging in TUIfl.

(On)geoorloofd

Luchthavenbeheerder Kärntner Flughafen Betriebsgesellschaft (KFBG) ontving in de periode 2000-2011 steun vanuit de staat om het vliegveld in bedrijf te houden. Tot op zekere hoogte vindt de Commissie deze steun geoorloofd. Dit omdat het een belangrijke regionale functie heeft en, vanwege de bergachtige omgeving, het vliegveld het enige goed bereikbare in Karinthië is. Het vliegveld is in handen van de deelstaat Karinthië en de stad Klagenfurt.

In 2005 mondde een deel van de overheidssubsidies uit in douceurtjes voor de luchthavenbeheer en genoemde maatschappijen, stelt de Commissie. Met als gevolg de lagere luchthaventarieven. Dat is volgens het uitvoerende orgaan van Europa niet in lijn met de geldende regelgeving voor de interne markt.

Ryanair gaat in beroep tegen de uitspraak. Wat TUIfly gaat doen, is nog niet bekend.” En wat met Deurne?

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.