GvA: “Luchthaven misbruikt resultaten onderzoek Ringland”

gva-luchthaven-misbruikt-resultaten-onderzoek-ringlandVandaag reageerde Ringland met een persbericht waarin zij de luchthaven vraagt om een rechtzetting. Het vliegveld van Deurne heeft in zijn buurtkrant het onderzoek van CurieuzeNeuzen gebruikt om aan te tonen dat de luchtkwaliteit er beter is dan elders in de stad. “Een foute bewering”, zegt Filip Meysman, die het onderzoek leidt. “Ons onderzoek wordt hier gebruikt om misleidende info te verspreiden.”

Gazet van Antwerpen van donderdag 6 oktober 2016: “De onderzoekers van CurieuzeNeuzen – een onderzoek naar de luchtkwaliteit in Antwerpen, in opdracht van Ringland – distantiëren zich van de beweringen in de buurtkrant van de luchthaven van Deurne. In de publicatie, die in de straten rondom de luchthaven verspreid wordt, wordt gesteld dat er rond de luchthaven geen normen overschreden worden, ook niet inzake fijn stof.

Ultrafijn stof

De luchthaven verwijst daarvoor naar het Antwerpse luchtkwaliteitsonderzoek van CurieuzeNeuzen. “Maar die bewering is onjuist”, benadrukt Filip Meysman, professor aan de Vrije Universiteit Brussel, die het onderzoek van CurieuzeNeuzen leidt. “De eerste resultaten die we bekendgemaakt hebben gaan over de concentraties van stikstofdioxide (NO2) op de 2.000 meetpunten. Maar NO2 is een kenmerkende stof voor wegverkeer en geen indicator voor luchtverkeer. Dat laatste stoot namelijk veel ultrafijn stof uit dat in hoge concentraties belangrijke gezondheidseffecten kan hebben. Onderzoek in de buurt van grote luchthavens, zoals Schiphol en Zaventem, geeft verhoogde waarden aan van dit ultrafijn stof. Rond de luchthaven van Deurne zijn tot nog toe geen uitgebreide metingen voor ultrafijn stof gebeurd. Het is dus onmogelijk uitspraken te doen.”

CurieuzeNeuzen eist dat de verspreiding van de buurtkrant wordt stopgezet en vraagt een rechtzetting. Luchthavencommandant Wim Verbist zegt te zullen onderzoeken of er foute informatie verschenen is.” Blijkbaar kan men op de luchthaven moeilijk zijn ongelijk toegeven…

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.