Gazet van Antwerpen: toekomst van Antwerpse luchthaven onder de loep nemen

Toekomst van Antwerpse luchthaven onder de loep nemenEen niet onbelangrijk standpunt van  Wim Daeninck van de Gazet van Antwerpen van 24 juni 2016: “(…) Niet alleen Oosterweel, maar ook de luchthaven van Deurne is daar een pijnlijk voorbeeld van. De aangekondigde dood – en wie weet de schielijke verrijzenis – van luchtvaartmaatschappij VLM zet dit dossier andermaal haarscherp op de kaart. En uiteraard laait de discussie tussen de voorstanders van Antwerp Airport en de tegenstanders van ‘het vliegveldje van Deurne’ weer in alle hevigheid op. Een discussie die allang verworden is tot een karikatuur. Niemand wil zijn eigen Grote Gelijk nog ter discussie stellen. En dat is nu net wat er moet gebeuren.

Misschien is de tijd wel rijp om aan een aantal onafhankelijke experts – in economie, ecologie, mobiliteit, volksgezondheid en stadsontwikkeling, bijvoorbeeld – te vragen om de toekomst van de Antwerpse luchthaven onder de loep te nemen. Om onbevangen vragen te stellen. Heeft een regionale toeristische luchthaven (want dat is het geworden) op langere termijn wel een toekomst, met Charleroi, Brussel en Eindhoven zo dichtbij? Hoeveel belastinggeld is er al geïnvesteerd en hoeveel leverde dat op voor die belastingbetaler?

Welke investeringen zijn nog nodig en wat is de verwachte return on investment? Zijn videoconferenties en uitgebouwde hogesnelheidslijnen een valabel alternatief voor zakenvluchten? Levert een duurzame kmo-zone op die plek nu meer of minder jobs op? En zo kunnen we er nog wel een paar bedenken. De juiste vragen met goede antwoorden, ze willen wel eens leiden tot voortschrijdend inzicht waar beide kampen beter van worden. Hé, waarom geen intendant voor de luchthaven?”

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.