Zondag 19 juni: Fietstocht

Luchthaven Fietstocht juni 2016Een fietstocht op zondag 19 juni 2016. Een luchthaven hoort niet thuis in een woonwijk! (Sofie Blancke, arts PVDA). We vertrekken om 14h aan het Maria Gasthuis, dan fietsen we over de voetgangers/fietsbrug, door Groenenhoek, langs de Diksmuidelaan naar de luchthaven, dan langs de spoorweg tot het Fort van Borsbeek.

Onderweg zullen we een paar keer stoppen voor een historische toelichting. De Mannen van Vatuv (40 jaar oude actiegroep rond de luchthaven) hebben heel veel te vertellen. In De Schuur (fort Borsbeek) kunnen we dan ene drinken op de verbroedering van de wijkbewoners langs beide kanten van de landingsbaan. Tot dan?

Sofie Blancke: “De gezondheid van mensen is niet te bagatelliseren! Waw, na bijna 2 jaar ontkenning en dwars liggen op onze vragen naar openbaarheid van bestuur: de NVA kent wel het geheime concessiecontract met uitbater EGIS! “Enkele honderdduizend euro”… Niet echt in verhouding met wat de belastingbetaler vorig jaar aan overheidsinvestering meebetaalde: 1 miljoen euro. En wat gaat dat worden met hun verdere geplande investeringen de nieuwe vertrekhal voor 2 miljoen passagiers, de onvermijdelijke volgend daarop de toegang nr de R11. Wie gaat dat betalen?

En de zwakke kritiek van Bruno De Saegher (NVA-schepen openbaar domein Berchem én voorzitter LOM) op onze vraag naar meetpunten voor geluid en fijn stof: In de aanvliegroute worden de bewoners EXTRA getroffen door het geluidsoverlast en luchtverontreining van vliegtuigen er BOVENOP. Er zijn geen metingen in de aanvliegroute. Vorig jaar nog onderzocht TNO Nederland samen met de Universiteit van Utrecht de luchtkwaliteit van de aanvliegroute bij Schiphol. 3 tot 4x meer Ultra Fijn Stof. Het kan wel. Meten is weten. De gezondheid van mensen is niet te bagatelliseren.”

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.