CurieuzeNeuzen-project start meting van luchtkwaliteit

CurieuzeNeuzen-project RinglandIn onze stad gaat het luchtkwaliteitsonderzoek CurieuzeNeuzen van start. In meer dan de helft van de straten in Antwerpen verschijnen vanaf zaterdagmiddag grote borden met twee proefbuisjes aan de ramen. Het onderzoek is een initiatief van de burgerbeweging Ringland.

Het Laatste Nieuws van zaterdag 30 april 2016: “De oproep van Ringland voor kandidaten oversteeg ruimschoots de verwachtingen. Niet minder dan 2.769 kandidaten schreven zich, waarna er besloten werd om het aantal meetstations uit te breiden van duizend naar tweeduizend.

Bij de selectie van de meetpunten werd met vier criteria rekening gehouden. Er werd vooral gezocht naar kandidaten die wonen in de Antwerpse binnenstad, op Linkeroever en in een zone tot ongeveer 1 kilometer buiten de Antwerpse ring. Er werd daarbij gelet op een goede spreiding van de meetpunten: bij meerdere inschrijvingen voor dezelfde straat werd er een selectie gemaakt. Het moest voorts mogelijk zijn om de meetopstelling aan een raam aan de straatkant te bevestigen en aangezien de concentraties van stikstofdioxide en fijn stof sterk afhankelijk zijn van de hoogte, ging de voorkeur uit naar meetpunten op de eerste verdieping. (…)

Tijdens het vier weken durende onderzoek zijn er een drietal online vraagmomenten. De meting eindigt op 28 mei in de ochtend. Voor scholen en bedrijven is dat opnieuw een dag eerder.

De resultaten worden bekendgemaakt op het Ringland-festival eind juni. Daarna gaan onderzoekers van de VUB en UAntwerpen op zoek naar trends en inzichten met de volledige dataset. In oktober worden de bevindingen van het onderzoek voorgesteld op een terugkeerdag voor de deelnemers.”

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.