Luchthaven Deurne zit aan limiet

Luchthaven zit aan limietDe luchthaven van Deurne zette gisteren een record op de tabellen met liefst 58 opstijgende en aankomende vluchten. Het Laatste Nieuws van 30 maart 2016: “Méér gaat écht niet”, geeft commandant Wim Verbist toe. De actiegroepen tégen Antwerp Airport tonen voorlopig begrip na de terreuraanslagen. Al vertrouwen ze het niet. “Dit is de perfecte test voor méér vluchten op termijn.”

Het kan nog een paar maanden duren voor Zaventem weer op volle capaciteit draait. “We gaan ervan uit dat het op Antwerp Airport nog de hele paasvakantie erg druk blijft”, zegt luchthavencommandant Wim Verbist. “Brussels Airlines zal niet van de ene op de andere dag alle vluchten weer verhuizen. Ik verwacht een geleidelijke afbouw in Deurne zodra Zaventem weer opstart.”

Dat Deurne op zijn limiet zit, werd gisterochtend aangetoond. Verbist: “De eerste golf van zeven Avro-jets die Brussels Airlines inzet, liep vertraging op. Voor één vlucht moesten passagiers een uur geduld oefenen, voor de andere was de vertraging een stuk minder. Nadien werd alles weer normaal. Hoe dan ook zouden we deze situatie geen jaar kunnen volhouden. (…)

Verbist schat het aantal passagiers per dag nu op 2.500 tot 3.000. Enorme cijfers voor een luchthaven die vorig jaar – en dat was al een forse verbetering – maandelijks rond de 20.000 passagiers draaide. Het personeel werkt zich uit de naad. Volgens Verbist werkt er nu 50 man méér dan gewoonlijk in Deurne, verspreid over de security, de hostessen en de catering.
Protest
De luchthavendirectie krijgt naar verluidt weinig klachten binnen. Klagers houden rekening met de bijzondere situatie. Toch beweegt er wat bij de actiegroepen in de wijde omgeving. “We zijn bezig met de oprichting van een burgerplatform”, zegt Eric Soenen van de Verenigde Actiegroepen Tegen Uitbreiding van het Vliegveld, kortweg VATUV.

“We willen de aanslagen in Zaventem nu niet recupereren, maar samen met ‘Verlenging Nooit’ (Vremde), Hart Boven Hard en Natuurpunt willen we de bevolking beter bewustmaken van de overlast door de luchthaven. We weten dat Marcel Buelens (manager op de luchthaven, red.) er een andere agenda op nahoudt dan wat je meestal te horen krijgt. De ambities reiken veel verder dan 400 à 500.000 passagiers per jaar. In dat licht is de toestand van vandaag een goede test voor hen. Maar dat is ze ook voor de omwonenden. Nu voelen ze wat 60 vluchten per dag betekenen. We wijken niet van ons doel af: een uiteindelijke sluiting van de luchthaven.”

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.