Vuile lucht zorgt voor veroudering…

Vuile lucht zorgt voor verouderingUit nieuw wetenschappelijk onderzoek blijkt dat kinderen die opgroeien in een omgeving met een slechte luchtkwaliteit, zich trager zullen ontwikkelen. Meer luchtvervuiling leidt tot een lager geboortegewicht en snellere celveroudering vanaf de kindertijd. De Morgen van 12 maart 2016: “Een uniek onderzoek naar de invloed van een gezonde leefomgeving op de ontwikkeling van kinderen aan de universiteiten van Maastricht en Hasselt, toont aan hoe belangrijk een groene omgeving is voor onze ontwikkeling.

Het onderzoek peilde specifiek naar de gevolgen van blootstelling van zwangere vrouwen aan luchtvervuiling. “Hoe meer luchtvervuiling, hoe lager het geboortegewicht van het kind en hoe hoger de bloeddruk, wat het risico op hart-en vaatziektes verhoogt”, zegt onderzoekster Esmée Bijnens.

Bovendien zou ook het verouderingsproces zich bij deze kinderen sneller voltrekken. Dit omdat de celdeling vanuit een benadeelde beginpositie moet starten.

Allemaal naar het platteland dan maar? Zo ver hoeft het volgens specialisten dan weer niet te gaan. “Groen kan ook best in de stad”, zegt Bijnens. “Bovendien kan je ook zelf iets doen.”

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.