Luchthaven rekent op nieuwe bestemmingen

Luchthaven rekent op nieuwe bestemmingenHet Antwerpse vliegveld heeft zicht op vier extra bestemmingen vanaf september 2016. Dat zegt topman Marcel Buelens van uitbater Egis. Parlementslid Ingrid Pira (Groen) ziet de luchthaven stilaan in de problemen komen met haar milieuvergunning. Het Laatste Nieuws van zaterdag 30 januari 2016: “Ingrid Pira vroeg aan Vlaams minister Joke Schauvliege (CD&V) of de geluidshinder is toegenomen. Een vergelijking tussen 2014 en 2015 bevestigt dat intussen. Precieze cijfers geeft Schauvliege wel niet. Ze wijst er ook op dat je de hogere frequentie van vluchten in lente en zomer wettelijk moet uitvlakken over een heel jaar.

Daarop vroeg de Vlaamse Milieu-inspectie de luchthaven om na te gaan hoeveel hinder een uitbreiding van vluchten in 2016 en 2017 kan teweegbrengen. Marcel Buelens (Egis) is er gerust in. “Volgens de KU Leuven blijven we zelfs met onze ‘stoutste’ groeiverwachtingen binnen de geluidsnormen. (…) Ik praat met 28 luchtvaartmaatschappijen voor Oostende en Antwerpen samen. De ene is concreter dan de andere. Maar Antwerpen is wel aantrekkelijk geworden. VLM stopt binnenkort met vluchten naar Birmingham en Genève, maar twee maatschappijen willen dat overnemen. En na de zomer wil een andere airline beginnen met vier nieuwe bestemmingen.”

Luchtvervuiling

Volgens Ingrid Pira zit de directie verveeld met de situatie. “Buelens bracht niet zomaar een verschuiving van de startbaan richting Borsbeek ter sprake. Hinder voor omwonenden kun je niet meten door geluidspieken uit te vlakken. Ook het element luchtvervuiling begint een rol te spelen. Voor de wijde omgeving van de luchthaven komen veel zaken samen: de hinder van de ring, de R11 en de E34.” Vanaf maart zit Buelens regelmatig met het kabinet-Schauvliege en Antwerpen, Boechout, Borsbeek en Mortsel rond de tafel. Doel: de inwoners beter informeren. Het opschuiven van de startbaan staat mee op de agenda.” Wij onthouden dat de geluidshinder is toegenomen. En dat eigenlijk niemand meer betwist.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.