IMF pleit voor lucht- en scheepvaarttaks

IMF pleit voor lucht- en scheepvaarttaksEen taks op het internationaal transport kan een centraal element worden in de strijd tegen de klimaatverandering. Dat zegt niemand minder dan het Internationaal Muntfonds (IMF) in een nieuw rapport.

Duurzaamnieuws.nl van 17 januari 2016: “Een belasting op de uitstoot van de internationale lucht- en scheepvaart is veelbelovend”, stelt het rapport. “Nationale regeringen kunnen minder beslag leggen op deze belastingen dan op de binnenlandse verbranding van brandstoffen. Daardoor zijn ze een aantrekkelijke bron van internationale klimaatfinanciering.”

Met die opbrengsten kunnen ontwikkelingslanden geholpen worden om hun economie te vergroenen en zich aan te passen aan het veranderende klimaat. Een taks van 30 dollar per ton CO2 zou in 2014 wereldwijd 25 miljard dollar hebben opgebracht, berekende het IMF.

Voor zo’n taks er kan komen, moeten volgens het rapport wel nog enkele obstakels worden overwonnen. Voor de scheepvaart zal goede internationale co√∂rdinatie essentieel zijn, omdat rederijen snel van vlag kunnen verwisselen. Voor de luchtvaart moeten enkele juridische vraagstukken opgelost worden, met name door de bestaande internationale verdragen en bilaterale overeenkomsten die brandstoftaksen uitsluiten.” En nu de politiek nog…

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.