Groen: Voor verdere groei luchthaven Deurne is gewoonweg geen plaats

Groen - Voor verdere groei luchthaven Deurne is gewoonweg geen plaatsEen persbericht van Ingrid Pira (Groen) over verdere uitbreiding van de luchthaven… “De CEO van de luchthaven in Deurne, Marcel Buelens, verklaarde in de pers dat, als het van hem afhangt, de startbaan van Antwerpen 40 meter wordt opgeschoven richting Borsbeek. Voor Ingrid Pira, Vlaams parlementslid voor Groen, kan daar geen sprake van zijn. “Zijn voorstel is gewoon een stap verder in de richting van een ongebreidelde groei van een luchthaven in een dichtbevolkte buurt. Dergelijke compromissen hebben geen zin. Het verleggen van de startbaan kan trouwens niet volgens de huidige miieuvergunning.”

Ingrid Pira: “Positief is wel dat de CEO nu zelf toegeeft dat er klachten zijn. Sinds meer dan een half jaar kaart Groen de toegenomen klachten van omwonenden aan: zij lijden onder meer geluidsoverlast, kerosinegeur en laagvliegende vluchten. De CEO erkent dat nu eindelijk”, zegt het Vlaams parlementslid.
 
Voor Groen bewijst het geschipper van Buelens dat een toeristische luchthaven niet kan op deze dichtbebouwde plek. “De omwonenden konden leven met een kleine zakenluchthaven. Maar de toeristische vluchten zijn duidelijk een brug te ver voor de kwaliteit en leefbaarheid van de omgeving. Dàt is de discussie die moet gevoerd worden. En niet die over vliegroutes, die de ene wijk tegen de andere opzet”, zegt Ingrid Pira.
 
Met de klachten-bekentenis van Buelens zal nu ook de Vlaamse Regering en bevoegde ministers Joke Schauvliege (CD&V) en Ben Weyts (N-VA) duidelijke uitspraken moeten doen over de luchthaven van Antwerpen. “Ofwel kiest de regering voor de leefkwaliteit van de omwonenden, ofwel voor een verdere groei van een toeristische luchthaven die niets meer te maken heeft met de Antwerpse economie”, besluit Ingrid Pira.”

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.