Startbaan verleggen is onbegonnen werk!

Startbaan verleggen is onbegonnen werkUitbater Egis wil de vliegtuigen op de luchthaven van Deurne boven de nieuwe tunnel laten starten, amper 40 meter verder. Dat las u gisteren de Gazet van Antwerpen. Het antwoord heeft niet lang op zich laten wachten…

Gazet van Antwerpen van 29 decamber 2015: “Burgemeester Dis Van Berckelaer (BbA) reageert sceptisch op het voorstel van Egis-topman Marcel Buelens dat gisteren in uw krant stond. “Evident zal dat zeker niet zijn. De startdrempel ‘meer naar Borsbeek’ opschuiven komt neer op meer naar het fort van Borsbeek. Dat heeft gevolgen voor de uitbating ervan, waarin we als gemeente toch heel wat investeren. Dat betekent ook dat de bomen daar nog korter moeten worden gehouden.”

“De eventuele problemen met lager vliegende vliegtuigen treffen volgens mij niet zozeer Borsbeek, maar vooral Boechout en Vremde. In Borsbeek gaan de klachten over de luchthaven vaak over randfenomenen, bijvoorbeeld over het laten knallen van buskruit om vogels af te schrikken.”

Compensatieafspraak

“Maar essentieel is dat er – naast de discussie met minister Weyts over de lengte van de startbaan – in 2012 compensatieafspraken zijn gemaakt tussen Borsbeek en het Vlaams Gewest over die drempel. En die zijn niet min. Of de drempel nu 2 meter of 40 meter opschuift, automatisch moet Vlaanderen dan in Borsbeek 165 hectare met nieuw natuurgebied aanleggen. Hoe men dat zou moeten doen, is me niet duidelijk, want Borsbeek is amper 4 vierkante kilometer groot. (…)

Het kabinet van Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) reageert ietwat gepikeerd op de verklaringen van Marcel Buelens in de krant. “Zeer voorbarig. Daar zijn we absoluut niet aan toe. Laat ons nu bekijken wat we in samenspraak met Belgocontrol kunnen doen aan de eventuele geluidsoverlast.” Het kabinet bevestigt wel de compensatieverplichting die met Borsbeek is afgesproken.” Een blaam voor de CEO Buelens?

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.