VLM Airlines moet besparen

VLM moet besparenVLM Airlines wil dat het personeel vijf tot zeventien procent loon inlevert. De vluchten van Deurne naar Genève worden mogelijk afgeschaft. (oef!) VLM Airlines behoorde tot oktober 2014 tot de grotere maatschappij CityJet. Maar nu de Antwerpse luchtvaartmaatschappij op eigen benen staat, wordt het tijd om kosten te besparen.

Gazet van Antwerpen van 8 december 2015: “Vroeger werden de eventuele tekorten bijgepast door CityJet. Vandaag kan dat niet meer”, zegt Steve Blair, gedelegeerd bestuurder van VLM Airlines. “We zijn nu een kleinere maatschappij, en moeten onze vaste kosten beperken. Dit jaar zullen we een verlies van enkele miljoenen lijden. Dat was ingecalculeerd. Maar vanaf volgend jaar moeten we weer rendabel zijn.”

VLM Airlines, dat 149 mensen tewerkstelt, wil dat de piloten zeventien procent van hun loon inleveren. Copiloten moeten tien procent van hun loon afstaan en cabinepersoneel vijf procent. “Het personeel wil daar niet van weten. Wij wachten op een duidelijk zakenplan dat vertrouwen wekt voor de toekomst”, zegt Pol Buekenhout van de christelijke vakbond LBC.

“De ticketprijzen van VLM Airlines zijn te hoog in vergelijking met die van de concurrenten. En enkele vluchten zijn niet populair genoeg. De vluchten van Deurne naar Genève zitten soms niet eens voor de helft vol.” Steve Blair bevestigt dat de vluchten tussen Antwerpen en Genève het niet goed doen. “We stellen de toekomst van die bestemming in vraag. De vluchten van Deurne naar Hamburg, Birmingham en Southampton zijn wel succesvol.” Maar daarmee zijn de problemen met de vakbonden niet opgelost. “Voorlopig zijn er nog geen plannen om te staken. Maar deze week wordt cruciaal”, zegt Pol Buekenhout.” Dat zou wel eens kunnen uitdraaien op een zwaar sociaal conflict…

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.