Berlijners nemen oude luchthaven over

Interessant artikel in de Gazet van Antwerpen van 26 september 2015… “Het is misschien een tip voor als het ooit minder gaat met een van onze regionale luchthavens. De voormalige Berlijnse luchthaven Tempelhof is tegenwoordig een recreatiegebied. Tot genoegen van de Berlijners, die er zelfs in geslaagd zijn om hongerige projectontwikkelaars een halt toe te roepen.

Tempelhof heeft een beladen geschiedenis. De huidige gebouwen op de luchthaven werden ontworpen door nazi-architect Albert Speer. Vliegveld Tempelhof moest in de ogen van Hitler de toegangspoort worden tot Germania, zoals hij Berlijn wilde noemen.

Na de Tweede Wereldoorlog speelde de luchthaven een belangrijke rol in de Koude Oorlog. Tempelhof deed dienst als beginen eindpunt van de luchtbrug tussen West-Berlijn en de rest van het Westen. In 2008, achttien jaar nadat het Ijzeren Gordijn was opgedoekt, werd de luchthaven gesloten.

Sinds het gebied is overgedragen aan de Berlijners is de luchthaven een recreatiegebied geworden en buitengewoon populair bij de bewoners van de Duitse hoofdstad.

Werken en ontspannen
Er wordt aan stadstuinieren gedaan, het is een paradijs voor joggers en wandelaars en steeds meer verenigingen hebben de plek ontdekt om te kitesurfen, te fietsen of te barbecueën.

In de hangars en de kantoren van de voormalige luchthaven huist een technoclub en steeds meer jonge ondernemers vinden de weg naar het gebied om er een bedrijfje op te starten.

Vastgoed
Tempelhof begint een heel eigen leven te leiden. Steeds vaker worden er feesten, kermissen en andere kleine evenementen georganiseerd.

Ook in de meestal beschermde luchthavengebouwen strijkt steeds meer volk neer. Alles gebeurt min of meer spontaan”, zegt Ingo Gräning van het Tempelhof Project. Dat is een organisatie die gesteund wordt door de overheid.

Toch zag het er even naar uit dat grote delen van Tempelhof zouden worden ontwikkeld. Vastgoedbedrijven zagen in het gebied mogelijkheden om nieuwe woonwijken te bouwen en het Berlijnse stadsbestuur dacht eraan om er sociale woningen te bouwen. Tot groot ongenoegen van de Berlijnse bevolking, die de oude luchthaven ondertussen had omarmd als een rustplek bij de stad.

Burgers beslissen
“Uiteindelijk liet het stadsbestuur de Berlijners zelf beslissen over de toekomst van het gebied. Het gevolg was dat alle projecten werden afgeblazen en dat Tempelhof verder kan groeien als recreatiegebied. Dat is zelden gezien. Vergeet niet dat de luchthaven 300 hectare telt. Dat is groter dan Monaco. Toch heeft de stad Berlijn beslist om het gebied over te laten aan de stadsbewoners”, zegt Ingo Gräning. Ondertussen is beslist dat in de buurt van Tempelhof wel nieuwbouwwoningen komen. Maar de luchthaven zelf blijft ongemoeid.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.