Tien keer meer klachten over luchthaven Deurne

Tien keer meer klachten over luchthaven DeurneDe luchthaven van Antwerpen krijgt enorm veel klachten over geluidsoverlast vanuit Boechout. Het aantal klachten is zelfs bijna vertienvoudigd ten opzichte van vorig jaar.

Gazet van Antwerpen van donderdag 17 september 2015: “Al bijna tien jaar kunnen Boechoutenaars via een online klachtenformulier op de website van de gemeente overlast van de luchthaven van Deurne melden. Die meldingen worden ook wekelijks overgemaakt aan de luchthaven.

Het aantal klachten is sinds de nieuwe toeristische bestemmingen van de luchthaven in april spectaculair gestegen. Vorig jaar registreerde de gemeente Boechout 73 meldingen. Sinds mei dit jaar staan er al meer dan zevenhonderd op te teller. “Geluidsoverlast is de voornaamste reden waarom mensen op onze website terechtkomen”, zegt schepen Mik Renders (Groen-Gangmaker), bevoegd voor Milieu.

“Ook meldingen over vluchten na 23u. Sinds juli merken we ook dat de klachten steeds meer van verschillende mensen komen. Over de gegrondheid van de klachten spreek ik mij niet uit, maar de evolutie van een zakenluchthaven naar een toeristische heeft beduidend meer klachten tot gevolg. Er vliegen niet alleen grotere vliegtuigen, maar het aantal vliegbewegingen is ook sterk toegenomen.”

In het Nieuwsblad van 17 september laat Egis optekenen dat ze een sterk vermoeden hebben “dat de klachten aangestuurd worden“… In de krant PZC lezen we een vraaggesprek met oppergod Marcel Buelens… “Luchthavendirecteur Marcel Buelens zegt in een reactie dat Belgocontrol nog geen enkele melding gemaakt heeft van te laag vliegende toestellen. De Embraer 190 is veel groter dan de standaard zakenjets. Omdat het toestel op exact dezelfde hoogte aanvliegt, kan daardoor volgens Buelens de indruk ontstaan dat hij zich op geringere hoogte bevindt. (sic)

Ook de klachten over geluidsoverlast zijn wat Buelens betreft rijp voor het rijk der fabelen. De moderne Embraer is met zijn geluidsarme motoren volgens hem het stilste lijnvliegtuig ooit op de luchthaven van Antwerpen. Hij noemt de stijging van het aantal klachten ‘politiek georkestreerd’.”

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.