Een bijdrage van Piet Gillard over Deurne luchthaven. “Gisteren, (3/4/13) voldeed ik in de late namiddag via de telefoon nog aan een interviewtje door een journalist van de Gazet van Antwerpen, Dennis Van Damme. Hij was eerst voor de krant rondgegeaan in de buurt van de Diksmuidelaan, waaar hij enkele buurtbewoners had ondervraagd inzake de toename van de hinder door de nieuwe “Flybe” – lijn .
Vandaag stond zijn bijdrage hierover in de GvA op blz. 18. als :
“DEURNENAAR LIGT NIET ECHT WAKKER VAN EXTRA VLUCHTEN”
Intussen had een collega van hem, ene Christof Willockx, wèl het eerste blad afgesnoept met de titel :
“BRITSE MAATSCHAPPIJ PALMT LUCHTHAVEN VAN DEURNE IN”
Ikzelf heb aan Dennis Van Damme ongeveer het volgende verteld :
“Het is de zoveelste blunder van de opeenvolgende regeringen en meer bepaald van de huidige bewindsvoerders dat een oppervlakte open ruimte van 150 hectare, omringd langs vrijwel alle zijden door woongebied, gereserveerd blijft voor commerciële luchtvaartavonturen onder het steeds weerkerende politieke gekakel dat Antwerpen ter plaatse een luchthaven nodig heeft. De economie zou er zogezegd wel bij varen maar tot nu toe heeft het vliegveld van Deurne al veel meer gekost dan het heeft opgeleverd aan die economie.
Behalve de sporadische zakenvluchten voor topmanagers en nieuwe rijken houden de lijnvlucht-avonturen het zelden langer uit dan één jaar. Op de veertig jaar tijd dat VATUV dit telkens weer aankaart , zijn er zo’n 18 pogingen geweest om Deurne te opwaarderen als “Internationale Luchthaven” voor regelmatige lijnvluchten. Om ons tot de twee laatsten te beperken : BMI Regional naar Manchester heeft het nog maar zopas opgegeven omdat ze zelfs geen “break even” konden realiseren met de vooropgestelde minimum aantal passagiers van 20 per vlucht ,en nu duikt “FLYBEE” in de openvallende plaats weer op, nu met het uiteindelijke opzet om 180.000 passagiers per jaar te vervoeren naar een plaats op 60 km van Londen.
Voor ons zijn er dus geen “extra vluchten” bijgekomen want het openvallende gat is slechts met dezelfde verwachtingen gedicht, met meer zeker niet. Dezelfde wijn maar in andere (lekkende) vaten dus. Het is ook niet te verwachten dat de lagere tarieven die nu vanuit Deurne werden aangekondigd, nu opeens nieuwe passagiers over de streep gaan halen. De nieuwe regelmatige lijn moet het hebben van grotendeels dezelfde passagiers. Volgens de “Gazet” zijn het 85% zakenlui en die gaan niet naar Deurne komen vanwege het prijsverschil (en al wat ze daarvoor moeten gaan missen) want ook vanuit Zaventem gaan de tickets goedkoper worden. Al met al neemt de hinder vanuit Deurne dus niet toe.
Intussen profiteren welgestelde privévliegers en een vliegschool ongestoord verder van de technische faciliteiten van het vliegveld en veroorzaken zij heel wat overlast in de nabije woonwijken.
Het doel dat VATUV zich stelde in de 70’er jaren, namelijk het verhinderen van de uitbreiding, is inmiddels wel bereikt, al of niet geheel of gedeeltelijk door toedoen van onze waakzaamheid. De luchthavenpromotoren hebben zich trouwens zelf ingebetonneerd door de aanleg van een “uitbol”- zone (RESA) aan het einde van de startbaan. De startbaan zal nooit meer verlengd kunnen worden want de “Luchthaventunnel” van de R11, die hiervoor nodig was, maakt met zijn totale 600 meter breedte een verdere uitbreiding van het vliegveldterrein onmogelijk, tenzij men een “zandloper”- model voorstaat, iets waartegen de ICAO wel bezwaar zal hebben.
De” luchthaventunnel” is voor ons overigens meegenomen in die zin dat de “groene vinger in de stad”-optie niet meer gehinderd kan worden door de drukke R11-verkeersweg maar dat we na de sluiting van het vliegveld een eco-tunnel cadeau krijgen. In deze visie kondigen wij nu al aan dat we binst de komende drie weken met een alternatief plan voor de dag zullen komen.”
Van heel mijn uitleg kwam er niet meer dan het onderstaande in de “Gazet”